Lichtsturing

Het lichtontwerp zelf krijgt steeds meer technologische aspecten waarbij ook ‘mensgerichte verlichting’ (human centric lighting) een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Door deze ontwikkeling houden we ons dan ook in groeiende mate bezig met de zuivere functionele aspecten van het lichtontwerp. 

Om de juiste verlichtingservaring te krijgen moet ook de juiste besturing worden toegepast, en dat vereist inzicht in de systemen welke op dit moment beschikbaar zijn. We herkennen hierin 2 belangrijke spelers: Casambi, een draadloos en op bluetooth ‘mesh’ gebaseerd systeem wat sinds het ontstaan in 2011 inmiddels vele honderden fabrikanten hebben geïntegreerd in hun componenten. Daarnaast bestaat er Helvar lighting controls, waarbij een bedraad netwerk van routers en andere DALI (2)-componenten met elkaar worden verbonden via een ecosysteem op basis van IP-netwerktechnologie.  Bij het uitwerken van een lichtontwerp maken we over het algemeen een keuze tussen 1 van deze 2 systemen, gebaseerd op de mogelijkheden binnen een bepaald project en beschikbaar budget. Ook zijn combinaties met andere stuursystemen mogelijk. 

Duurzaamheid

Binnen ons bureau vinden we het belangrijk om een groeiende bijdrage te leveren aan het behalen van de wereldwijde milieudoelstellingen. Energielabels zoals Breeam, Green Deal en overige duurzaamheid-labels houden in steeds grotere mate rekening met verschillende aspecten van verlichting, waarbij ook comfort en welbehagen thema’s zijn. 

Dit alles is van invloed op de manier waarop ons lichtontwerp tot stand komt en welke fabrikaten en lichtstuursystemen we gebruiken.